Utazások & mindennapi gondolatok

See my third eye

See my third eye

Slab City - Élet törvények nélkül

2018. szeptember 18. - Steindl Máté

 

avagy "The last free place in America"

Még több kép a cikk végén!

Eredetileg az Amerikai Tengerészgyalogság gyakorlóbázisa volt, de ezt 1949-ben bezárták, 1956-ban pedig az összes épületet lebontották, csak néhány hatalmas betontömb és tábla maradt hátra.

slab_city_13_of_24.jpg
Az emberek 1965 körül kezdték el “belakni” ezt a területet és csak ezt követően lett a neve Slab city.
Szemétszállítás, folyóvíz, csatornarendszer, de még elektromosság sincs. Az itt élők generátorokat és napelemeket használnak. Persze ez nem jelenti azt, hogy gazdagok, sőt! Akik ide menekültek a civilizáció és a problémák elől, rettentően szegények. Lerobbant lakókocsikban, sátrakban és ilyen-olyan anyagokból összetákolt viskókban húzzák meg magukat.

slab_city_4_of_24.jpg

Napközben nem ritka a 45-47 fok. Elvégre a sivatagban van, nagyjából tényleg a semmi közepén. Vizet egy héten egyszer hoz a vizes ember, aki szintén ott lakik, de csak neki van erre alkalmas autója. A legközelebbi település, ahol van bolt és benzinkút kb. nyolc kilóméterre található. De a bolt még nappal is egy kicsit félelmetes. A környékén nincsen semmi, csak néhány régi üzlet betörött ablakkal és össze graffitizett falakkal. 
Az emberek a legkülönbözőbb okok miatt költöznek ide. A képeken szereplő fiatal lány például azért, mert nem akart tovább élni a modern világban és kíváncsi volt, hogy tudna boldogulni pénz nélkül, nomád körülmények között. Az idősebb nő pedig néhány nappal az érkezésem előtt cserélte/vette a lakókocsit, aminek az árnyékában beszélgetünk. Előtte két évig a mögötte lévő sátorban lakott.
 Beszéltem egy szintén fiatalabb nővel, aki a volt munkáltatójától várja a kártérítést és ha megkapja, akkor elmondása szerint minden jó lesz. Azt azért hozzátette, hogy ennek már 8 éve, de még mindig töretlenül várja a pénzt.

slab_city_5_of_24.jpg

A hőség miatt napközben a legtöbben nem jönnek elő. 
Rengeteg érdekes művészi alkotás és ember teszi színessé, rémisztővé és egyben barátságossá ezt a forró és kopár sivatagi kommunát. 
Van kevésbé megnyerő része is, pl. a ház, ahol a kerítésre játékbabák vannak felakasztva, táblákon pedig az amerikai kormányt bíráló szövegek, körítve azzal, hogy mennyire nem törődnek a háborús veteránokkal. Érdekesség, hogy van, aki már AirBnb szállást is üzemeltet itt.

slab_city_5_of_7.jpgAirBnb konyha

Megálltam autóval, az udvaron két gyerek játszott kb 8-9 évesek lehettek. Nagyon kedvesek voltak, később kiderült, hogy a házigazda fia és lánya. Ők két éve költöztek ide, mert elegük lett – ahogy ők mondták – az adófizetésből és abból, hogy a kormány kizsákmányolja őket. Elég meglepő volt, hogy 2 kisgyerek és egy kb 25 éves fiú is ide költözött az apával.
Az AirBnb persze nem túl jó olyan szempontból, hogy így kezd elveszni a helynek az igazi varázsa és az itt lakók közül nem biztos, hogy mindenki örül a túristáknak.

A Facebook oldalon olvashattok rövidebb szorikat, Instagramon pedig még több fotó! 

slab_city_1_of_2.jpgŐ itt Spider. Az egyik AirBnb "lakás" üzemeltetője
slab_city_4_of_7.jpgŐ pont nem örült a fotónak. Nem voltam benne biztos, hogy nem áll meg kérdőrevonni..

slab_city_10_of_24.jpg

slab_city_11_of_24.jpg

slab_city_12_of_24.jpg

slab_city_14_of_24.jpg

slab_city_15_of_24.jpg

slab_city_16_of_24.jpg

slab_city_21_of_24.jpg

slab_city_20_of_24.jpg

slab_city_1_of_24.jpg

slab_city_19_of_24.jpg

slab_city_18_of_24.jpg

slab_city_17_of_24.jpg

slab_city_24_of_24.jpg

slab_city_2_of_24.jpg

slab_city_6_of_24.jpg

slab_city_7_of_24.jpg

slab_city_8_of_24.jpg

slab_city_9_of_24.jpg

slab_city_23_of_24.jpg

slab_city_22_of_24.jpg

slab_city_2_of_7.jpgSokatmondó ez az alkotás
slab_city_2_of_2_1.jpgEzzel a bácsival érdekes sztorim van. Legközelebb elmesélem :)

slab_city_6_of_7.jpg

slab_city_7_of_7_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diverz.blog.hu/api/trackback/id/tr414247001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2018.09.19. 19:44:55

Hogyne lennének törvényeik? Csak azokat nem jogászok alkották, és nem az USA törvénykönyveiben szerepelnek. De vannak, különben nem működne a kommuna.
süti beállítások módosítása